I got my name in lights with notcelebrity.co.uk

2 Ocak 2008 Çarşamba

FOSİL YAKITLAR

Çağımızın en büyük gereksinimi, bütün canlılar enerjiye hem doğrudan hem de dolaylı olarak ihtiyaç duyarlar. Güneş enerji kaynağımız ve enerjinin varlığı en az güneş kadar eski ancak bizim enerjiyi biliçli olarak kullanışımız ve keşfimiz ateşin bulunuşuyla başlar ve o zamandan beri bilinçli olarak enerji tüketiyoruz.
Güneş, rüzgar, hidrokarbonlar, jeotermal kaynaklar, su ve nükleer enerji günümüzün temel enerji kaynakları.
Enerji kaynakları giderek çeşitleniyor ve mevcut kaynaklara ait yeni rezervler bulunuyor, ancak nüfusumuz da kişi başına tüketimimiz de artıyor. Bu yüzden enerji gereksinimiz de toplam tüketimimiz de her geçen gün biraz daha artıyor. Enerji kaynakları da piyasa koşullarına bağlı olarak değerleniyor. En değerli kaynaklar petrol ve doğal gaz, yani hidrokarbonlar. Gelişmiş ülkeler dünya hidrokarbon varlıklarını bu nedenle kontrolü altında tutmak istiyorlar. Savaşlar da bitirilemiyorlar.
Dünyanın enerji ile ilgili tek sorunu savaş değil, çok önemli bir sorun küresel ısınma dünyanın sınırlarını zorluyor. Kuşkusuz fosil yakıtlar küresel ısınmanın ana nedenidir. Ancak buna rağmen ülkeler fosil yakıtlardan vazgeçmek istemiyor kaldi ki düzenlerini ve teknolojik gelişimlerini fosil yakıtlar üzerine kurmuşlar isteseler de kısa vadede fosil yakıtları bırakamazlar.
Kömür, doğal gaz ve kömür yenilenebilir enerjiden sayılmıyorlar. Çünkü milyonlarca yıl boyunca sadece özel şartlarda oluşabiliyorlar ve günün birinde de tamamiyle tükenecekler, bu sebeple uzun vadede ülkeler fosil yakıtların dışındaki enerji çeşitleri ile ilgili geliştirmeleri hayata geçirmek zorundalar.

Hiç yorum yok: